DVD Petrovaradin

Takmičenje vatrogaca: Podmladak ovladao veštinama plemenitog poziva

Izvor: mojnovisad.com / Fotografija: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com

4561-vatrogasci1

Takmičenje vatrogaca: Podmladak ovladao veštinama plemenitog poziva

 

Takmičenje vatrogaca: Podmladak ovladao veštinama plemenitog poziva
Gađanje mete vodenim mlazom, štafetno prenošenje vode, vežbe sa vodenim pumpama, deo je veština koje su pokazale juniorske ekipe, na gradskom vatrogasnom takmičenju u Petrovaradinu. Na takmičenju su učestvovali i seniori, ali su za njih bili rezervisani malo teži zadaci.

4561-vatrogasci3

Najmlađe vatrogasce bodrile su mame i tate, bake i deke, a oni su pokazali zavidne veštine u vežbama sa vodenim pumpama, gde su im merili vreme dok su vodenim mlazom gađali mete, a posle toga su štafetno prenosili vodu. Jelena Drinić iz Petrovaradina je sa tribina navijala za svoju kćerku Bojanu.

– Bila sam aktivna 20 godina u vatrogasnom društvu, od prošle godine i kćerku smo prijavili. Smatram da je ovo veoma korisno, deca uče i istovremeno se druže – kaže Drinićeva.

4561-vatrogasci2

Juniori su se takmičili u vežbama sa preprekama, gde su preskakali tarabe, prelazili preko grede i provlačili su se kroz tunel. Razvlačili su creva i ulivali vodu u ulivni zid, pravili su čvorove i odlagali opremu. Na kraju ih je čekala štafetna trka. Seniori su se nadmetali u sastavljanju vatrogasne pumpe, gde su morali što brže postaviti usisni i potisni vod. Nakon toga išli su na štafetnu trku sa preprekama.

Novosađanin Stevan Ševo ima 25 godina i u subotu se borio sa svojom ekipom za što bolji plasman. Po struci je montažer mašina, a od ove godine trenira decu koja žele da učestvuju u aktivnostima vatrogasnog društva.

– Redovno prisustvujem na takmičenjima, drugovi su me zvali kad sam napunio 18 godina i nisam se pokajao. Bitno je ostvariti dobar rezultat, ali još važnije je druženje. Današnja omladina nije dovoljno edukovana kada je u pitanju protivpožarna zaštita – smatra Ševo.

Ivana Sremčević iz Petrovaradina počela je da trenira pre 20 godina, a sada se takmiči u seniorskoj ženskoj kategoriji. Smatra da su ova takmičenja nekada bila bolja jer je bilo više ekipa, više su se družili i bili složniji.

4561-vatrogasci4

Prema podacima Vatrogasnog saveza Novog Sada koji je bio organizator, na takmičenju je učestvovalo 16 ekipa sa teritorije glavnog grada Vojvodine. Zadovoljni su odzivom i nadaju se da će interesovanje građana u budućnosti biti još veće prema ovom plemenitom pozivu.

Održan i Memorijalni turnir Radivoj Savin – Rada
Pored gradskog takmičenja paralelno se održavao i VI. Memorijalni turnir Radivoj Savin – Rada koji se organizuje u uspomenu na Radivoja Savina dobrovoljnog vatrogasca. Ukupni pobednik memorijala bila je muška juniorska ekipa DVD Begeč.

Nadmetanje je održano u subotu 27. septembra, na Dan vatrogasaca.

Najbolji seniori u A klasi bili su ženska ekipa iz Kisača i muška iz Petrovaradina. Od seniora iz B klase najbolji su bili muškarci iz Petrovaradina, dok u ženskoj kategoriji nije bilo ekipa. Među juniorima najbolje vreme su postigle ženski i muški tim DVD Begeč. U kategoriji podmlatka, najuspešnije su bile devojke iz Kisača, a među dećacima ekipa iz Petrovaradina. Svi pobednici izborili su plasman na okružno takmičenje.

4561-vatrogasci5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *